Волонтери Црвеног крста на маршу „Трагом логораша 2021“

19.02.2021

Волонтери Црвеног крста Ниш су и ове године учествовали у традиционалном маршу „Трагом логораша“, заједно са члановима Савеза извиђача. На тај начин су по 60. пут одали почаст страдању, храбрости и патриотизму логораша и обележили 79. годишњицу историјског бекства заробљеника из концентрационог логора на Црвеном крсту, једног од најбруталнијих у читавој Европе.

Годишњица пробоја логора обележена је у меморијалном комплексу „12.фебруар“, а венце су положили представници Војске Србије, Полицијска управе Ниш, Града Ниша, СУБНОР-а и других борачких удружења, као и делегација Српско-руског хуманитарног центра у Нишу. Парастос страдалим логорашима су одржали свештеници Епархије нишке.

12.фебруара 1942. године у Нишу се догодило прво организовано бекство из једног нацистичког логора за време ИИ светског рата. Група од 147 логораша кренула је на пут слободе, 105 њих је успело да побегне ка Каменичком вису и околним селима, док су 42 логораша су оставила своје животе на логорским жицама. У овом логору смрти било је заточено више од 30.000 мушкараца, жена и деце, од којих је 10.000 стрељано на брду Бубањ, а велики број интерниран у друге нацистичке логоре на територији Аустрије, Немачке, Пољске и Норвешке.

Још вести >>>