Дружење волонтера Црвеног крста Ниш са мигрантима у Дивљани

15.03.2017

 У привременом центру за смештај миграната у дечијем одмаралишту Дивљана волонтери Црвеног крста Ниш одржали су радионицу са најмлађим мигрантима. Волонтери су заједно са малишанима који су ту нашли уточиште цртали, певали, играли различите друштвене игре. Иако је планирано да радионица обухвати сам рад и дружење са децом, прикључили су се и њихови родитељи, који су исказали задовољство због комуникације са домаћим становништвом. Ово је било потпуно ново искуство и за волонтере Црвеног крста.

"Био је ово једно дивно искуство. Врло лепо су нас дочекали и нисам веровала да тако лако можемо да сарађујемо, без обзира на баријере за које сам мислила да постоје. Деца су била пријатна, заједно смо цртали, певали песмице, дружили се и упознавали. Запамтила су чак и моје име. Волела бих да се поново сретнемо!" – рекла је једна од волонтерки.

Волонтери кажу да језичке и културолошке разлике нису представљале никакву баријеру  и да су се веома лако организовали и дружили.

"Заиста јединствено искуство које је разбило све предрасуде! Када живите у Србији често се сусрећете са свакојаким ставовима по питању других народа али овакви сусрети показују колико ти ставови умеју да буду неоправдани. Једно дивно поподневно дружење са децом, које бих волео да се понови." – кажу волонтери.

Први мигранти у Дивљану су стигли 31. децембра и тамо су збринуте углавном породице са децом. Дечије одмаралиште у коме су смештени мигранти налази се у близини одмаралишта “Гај” Црвеног крста Ниш, где се већ традиционално организују семинари, радионице, реализују различити програми Црвеног крста Ниш, а сваке године деца из социјално угрожених породица проводе део летњег распуста.

 

 

 • Међународни дан несталих 2019

  Уочи Међународног дана несталих, 30. агуста, представници Црвеног крста Ниш обишли су више породица чији се чланови воде као лица нестала на Косову и Метохији...


 • Дообука волонтера за програм ДДК

  У просторијама Црвеног крста Ниш и одмаралишту “Гај” у Дивљани 12. и 13. августа одржане су радионице дообуке за програм добровољног давалаштва крви под називом „Повежи се и ти“


 • Акција давалаштва крви, 15. август 2019.

  У четвртак, 15.08.2019. од 8 до 14 часова, у великој сали Црвеног крста Ниш, Обреновићева 39, одржаће се акција добровољног давања крви. Позивамо све даваоце да узму учешћа у акцији.


 • Обележен светски дан борбе против трговине људима 2019

  Црвени крст Ниш је 30. јул - Међународни дан борбе против трговине људима обележио уличном акцијом поделе материјала Црвеног крста...


Још вести >>>