Међународна школа хуманитарне фотографије

26.10.2017

Као што смо већ најавили, Црвени крст Ниш је прошле недеље, од 23. до 25. октобра, имао част да буде домаћин и суорганизатор почетка рада међународне школе хуманитарне фотографије у нашем одмаралишту „Гај“, у Дивљани.

Сиријско-италијански професионални фотограф, Ибрахим Мала (Ибрахим Малла), је поред теоретских предавања о фотографији, пренео своја искуства хуманитарног фотографа који је, кроз свој објектив, био сведок трагичних дешавања на блиском истоку, нарочито у току грађанског рата у Сирији. Обука се односила на понашање фотографа Црвеног крста/полумесеца на терену,  бригу о безбедности фотографа и његовог тима, преко заштите достојанства унесрећених на фотографијама, до специфичности које разликују хуманитарну фотографију од репортерске, или било које друге врсте фотографије.

Полазници су имали јединствену прилику, да из прве руке, виде предавачеве најзначајније радове, али и да чују приче које су иза њих, како су, када и где настале фотографије које су касније пренели, поред интернет презентација и часописа унутар Покрета Црвеног крста, и најпознатији светски медији. Такође, и како су поједине фотографије непосредно довеле до донација помоћи које се мере милионима евра.

Из Црвеног крста Србије, обуци су присуствовали запослени и волонтери из организација Црвеног крста из Сурчина, Палилуле, Мионице и Параћина, а регион југоисточне Србије су представљали Сврљиг, Владичин Хан, Сурдулица, Нишка Бања и Ниш. Међународни карактер школе су обезбедили запослени и волонтери Црвеног крста Црне Горе, као и Црвеног крста града Мостара, на чему им се посебно захваљујемо.

Надамо се да је ово само почетак рада школе, и да ћемо у следећем периоду чешће да имамо могућност да угостимо Ибрахима, и полазнике обуке из Србије и иностранства.

 • Дообука волонтера за програм ДДК

  У просторијама Црвеног крста Ниш и одмаралишту “Гај” у Дивљани 12. и 13. августа одржане су радионице дообуке за програм добровољног давалаштва крви под називом „Повежи се и ти“


 • Акција давалаштва крви, 15. август 2019.

  У четвртак, 15.08.2019. од 8 до 14 часова, у великој сали Црвеног крста Ниш, Обреновићева 39, одржаће се акција добровољног давања крви. Позивамо све даваоце да узму учешћа у акцији.


 • Обележен светски дан борбе против трговине људима 2019

  Црвени крст Ниш је 30. јул - Међународни дан борбе против трговине људима обележио уличном акцијом поделе материјала Црвеног крста...


 • Акција добровољног давања крви, Јул 2019

  У просторијама Црвеног крста Ниш одржана је још једна акција добровољног давања крви, са великим одзивом грађана. Пријавило се четрдесет троје давалаца, а крв је дало њих 39.


Још вести >>>