Међународна школа хуманитарне фотографије

26.10.2017

Као што смо већ најавили, Црвени крст Ниш је прошле недеље, од 23. до 25. октобра, имао част да буде домаћин и суорганизатор почетка рада међународне школе хуманитарне фотографије у нашем одмаралишту „Гај“, у Дивљани.

Сиријско-италијански професионални фотограф, Ибрахим Мала (Ибрахим Малла), је поред теоретских предавања о фотографији, пренео своја искуства хуманитарног фотографа који је, кроз свој објектив, био сведок трагичних дешавања на блиском истоку, нарочито у току грађанског рата у Сирији. Обука се односила на понашање фотографа Црвеног крста/полумесеца на терену,  бригу о безбедности фотографа и његовог тима, преко заштите достојанства унесрећених на фотографијама, до специфичности које разликују хуманитарну фотографију од репортерске, или било које друге врсте фотографије.

Полазници су имали јединствену прилику, да из прве руке, виде предавачеве најзначајније радове, али и да чују приче које су иза њих, како су, када и где настале фотографије које су касније пренели, поред интернет презентација и часописа унутар Покрета Црвеног крста, и најпознатији светски медији. Такође, и како су поједине фотографије непосредно довеле до донација помоћи које се мере милионима евра.

Из Црвеног крста Србије, обуци су присуствовали запослени и волонтери из организација Црвеног крста из Сурчина, Палилуле, Мионице и Параћина, а регион југоисточне Србије су представљали Сврљиг, Владичин Хан, Сурдулица, Нишка Бања и Ниш. Међународни карактер школе су обезбедили запослени и волонтери Црвеног крста Црне Горе, као и Црвеног крста града Мостара, на чему им се посебно захваљујемо.

Надамо се да је ово само почетак рада школе, и да ћемо у следећем периоду чешће да имамо могућност да угостимо Ибрахима, и полазнике обуке из Србије и иностранства.

Још вести >>>