Међународни дан несталих 2019

30.08.2019

Уочи Међународног дана несталих, 30. агуста, представници Црвеног крста Ниш обишли су више породица чији се чланови воде као лица нестала на Косову и Метохији. Између осталих, разговарали су са Верицом Салетовић из косовског села Штимље, која је јуна 1999. са делом породице пребегла у Ниш. Родитељи су јој убијени, а супруг и зет нестали. Њена једина жеља је да сазна нешто више о њиховој судбини. 

Према последњим подацима, након сукоба деведесетих, регион још трага за више од 10.000 особа, од тога је око 1.600 особа са територије Косова и Метохије. У Нишу има педесетак породица интерно расељених са КиМ, чији се чланови и даље воде као нестали.

 “Треба се сетити њих посебно када су неки значајнији датуми, да знају да нису сами. Ми их нисмо заборавили нити патњу кроз коју пролазе свих тих година. Обишли смо неке породице, разговарали са њима, желимо да урадимо социјалне карте и помогнемо колико смо у могућности” - рекла је координарор Програма промоције хуманих вредности Црвеног крста Ниш, психолог Александра Савић.

27. августа одржан је састанак представника Црвеног крста Ниш и нишке канцеларије Удружења породица несталих лица, убијених цивила, војника и полицајаца на Косову и Метохији, како би се договорила даља сарадња са Црвеним крстом.

Међународни дан несталих обележава се сваког 30. августа због сећања на нестале особе и указивања на право породица да знају судбину својих најближих.

Још вести >>>