Међународни дан толеранције – 16. новембар

15.11.2019

Црвени крст Ниш и ове године обележава Међународни дан толеранције у оквиру програма Промоције хуманих вредности, где је за децу нижих разреда ОШ „Учитељ Таса“, био припремљен програм у виду интерактивних едукативних радионица и активности које су везане за ову битну тему.

Манифестација је организована у просторијама Црвеног крста Ниш. Циљ оваквих активности је подсећање на то да свако људско биће заслужује поштовање и право на то да буде оно што јесте али истовремено кроз уважавање различитости, односно поштовање и прихватање других људи који су другачији, било по питању националности, вере, ставова, идеја, мишљења и начина живота.

Битно је од малена код деце развијати свест о томе, како не би стварала предрасуде и била у конфликту, страху или испољавала нетрпељивост према онима који нису попут њих. Треба допустити другима, који су другачији од нас да нам се представе  и да нас упознају, јер прихватање и разумевање различитих ставова, култура, вредности, представља основу за квалитетнију комуникацију и живот заједнице.

Како у Србији постоји тридесетак различитих етничких заједница, веома је важно да млади људи разумеју шта значи толеранција и да се о значају равноправности и штетности коју дискриминација може учинити појединцу и друштву, учи од детињства, кроз социјализацију, почевши од породице, преко система образовања, до медија и разних организација које могу вршити утицај на њихов став.

Још вести >>>