Обележен светски дан борбе против трговине људима 2019

02.08.2019

Црвени крст Ниш је 30. јул  - Међународни дан борбе против трговине људима обележио  уличном акцијом поделе материјала Црвеног крста који упозорава на чињеницу да је овај проблем веома присутан и у Србији и да жртва може бити свако. Међу волонтерима који су учествовали у акцији било је и троје који су завршили  обуку за едукаторе у програму борбе против трафикинга.

Светски дан борбе против трговине људима установила је Генерална скупштина Уједињених нација 30. јула 2013. године, у оквиру резолуције „Побољшање  координације напора против трговине људима”, у контексту подизања свести о ситуацији у којој се налазе жртве трговине људима и у циљу промоције њихових права.

Црвени крст Србије је активно укључен у настојање да се спречи и олакша људска патња, а само заједничком и свеобухватном континуираном активношћу свих институција и друштвено одговорних организација може да се стане на пут овом озбиљном проблему.

Трговина људима је једна од највећих и најпрофитабилнијих глобалних криминалних активности, заједно са трговином наркотицима, оружјем и прањем новца.

Трговина људима је кривично дело које обухвата врбовање, превожење, пребацивање, предају, продају, куповину, посредовање у продаји, скривање и држање лица. Трговци људима могу бити и мушкарци и жене, а МУП Србије упозорава да су то најчешће особе блиске жртвама.

Најчешће жртве трговине људима су младе девојке и жене, сиромашне и незапослене особе, особе са мало животног искуства, деца, физички и други радници.

Још вести >>>