Обележен светски дан борбе против трговине људима 2019

02.08.2019

Црвени крст Ниш је 30. јул  - Међународни дан борбе против трговине људима обележио  уличном акцијом поделе материјала Црвеног крста који упозорава на чињеницу да је овај проблем веома присутан и у Србији и да жртва може бити свако. Међу волонтерима који су учествовали у акцији било је и троје који су завршили  обуку за едукаторе у програму борбе против трафикинга.

Светски дан борбе против трговине људима установила је Генерална скупштина Уједињених нација 30. јула 2013. године, у оквиру резолуције „Побољшање  координације напора против трговине људима”, у контексту подизања свести о ситуацији у којој се налазе жртве трговине људима и у циљу промоције њихових права.

Црвени крст Србије је активно укључен у настојање да се спречи и олакша људска патња, а само заједничком и свеобухватном континуираном активношћу свих институција и друштвено одговорних организација може да се стане на пут овом озбиљном проблему.

Трговина људима је једна од највећих и најпрофитабилнијих глобалних криминалних активности, заједно са трговином наркотицима, оружјем и прањем новца.

Трговина људима је кривично дело које обухвата врбовање, превожење, пребацивање, предају, продају, куповину, посредовање у продаји, скривање и држање лица. Трговци људима могу бити и мушкарци и жене, а МУП Србије упозорава да су то најчешће особе блиске жртвама.

Најчешће жртве трговине људима су младе девојке и жене, сиромашне и незапослене особе, особе са мало животног искуства, деца, физички и други радници.

 • Дообука волонтера за програм ДДК

  У просторијама Црвеног крста Ниш и одмаралишту “Гај” у Дивљани 12. и 13. августа одржане су радионице дообуке за програм добровољног давалаштва крви под називом „Повежи се и ти“


 • Акција давалаштва крви, 15. август 2019.

  У четвртак, 15.08.2019. од 8 до 14 часова, у великој сали Црвеног крста Ниш, Обреновићева 39, одржаће се акција добровољног давања крви. Позивамо све даваоце да узму учешћа у акцији.


 • Обележен светски дан борбе против трговине људима 2019

  Црвени крст Ниш је 30. јул - Међународни дан борбе против трговине људима обележио уличном акцијом поделе материјала Црвеног крста...


 • Акција добровољног давања крви, Јул 2019

  У просторијама Црвеног крста Ниш одржана је још једна акција добровољног давања крви, са великим одзивом грађана. Пријавило се четрдесет троје давалаца, а крв је дало њих 39.


Још вести >>>