Признања вишеструким даваоцима крви 2019

17.06.2019

Црвени крст Ниш је Светски дан добровољних давалаца крви, 14. јун, обележио поделом признања вишеструким даваоцима, у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Ниш. Признања су добили даваоци који су драгоцену течност дали 50 и 75 пута.

Међу онима који су крв дали 75 и више пута је некадашњи радник Железница Србије, сада пензионер Зоран Недељковић, који је поручио младим људима да дођу и дају крв, како би помогли повређенима у саобраћајним несрећама или онима којима је потребна операција. Зоран каже да је као давалац обишао целу бившу Југославију и да је поносан што је на тај начин помагао другима. Одлучан је да стигне до сто давања.

Радмила Димов је добровољни давалац већ 50 пута. Поносна је на себе и на Црвени крст који, како каже, “ у овом суровом свету организује тако хумане ствари”. Сазнање да је неком помогла и спасила живот описује као изузетно. Први пут крв је дала у четвртом разреду гимназије.

Светски дан давалаца крви ове године је обележен под слоганом „Безбедна крв за све“. Секретар Црвеног крста Ниш Сања Стојановић захвалила је вишеструким даваоцима крви и волонтерима Црвеног крста који учествују у мотивацији и самим акцијама. Како каже – све полази од породице, јер добровољни даваоци крви жељу да буду хумани носе одатле. 

Захваљујући сталним акцијама, Завод за трансфузију крви у Нишу нема проблема са залихама, чак и у овим врелим данима. Доктор Зоран Анђелковић, начелник Службе за прикупљање, тестирање и производњу продуката од крви у Заводу за трансфузију крви Ниш каже да је могуће да дође до тренутних несташица, али да се то превазилази добром организацијом рада и летњом акцијом. Ипак, наводи да стално постоји потреба да се апелује нарочито на младе генерације да дају крв, јер је то чин највеће људскости.

Још вести >>>