Признања вишеструким даваоцима крви 2019

17.06.2019

Црвени крст Ниш је Светски дан добровољних давалаца крви, 14. јун, обележио поделом признања вишеструким даваоцима, у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Ниш. Признања су добили даваоци који су драгоцену течност дали 50 и 75 пута.

Међу онима који су крв дали 75 и више пута је некадашњи радник Железница Србије, сада пензионер Зоран Недељковић, који је поручио младим људима да дођу и дају крв, како би помогли повређенима у саобраћајним несрећама или онима којима је потребна операција. Зоран каже да је као давалац обишао целу бившу Југославију и да је поносан што је на тај начин помагао другима. Одлучан је да стигне до сто давања.

Радмила Димов је добровољни давалац већ 50 пута. Поносна је на себе и на Црвени крст који, како каже, “ у овом суровом свету организује тако хумане ствари”. Сазнање да је неком помогла и спасила живот описује као изузетно. Први пут крв је дала у четвртом разреду гимназије.

Светски дан давалаца крви ове године је обележен под слоганом „Безбедна крв за све“. Секретар Црвеног крста Ниш Сања Стојановић захвалила је вишеструким даваоцима крви и волонтерима Црвеног крста који учествују у мотивацији и самим акцијама. Како каже – све полази од породице, јер добровољни даваоци крви жељу да буду хумани носе одатле. 

Захваљујући сталним акцијама, Завод за трансфузију крви у Нишу нема проблема са залихама, чак и у овим врелим данима. Доктор Зоран Анђелковић, начелник Службе за прикупљање, тестирање и производњу продуката од крви у Заводу за трансфузију крви Ниш каже да је могуће да дође до тренутних несташица, али да се то превазилази добром организацијом рада и летњом акцијом. Ипак, наводи да стално постоји потреба да се апелује нарочито на младе генерације да дају крв, јер је то чин највеће људскости.

 • Међународни дан несталих 2019

  Уочи Међународног дана несталих, 30. агуста, представници Црвеног крста Ниш обишли су више породица чији се чланови воде као лица нестала на Косову и Метохији...


 • Дообука волонтера за програм ДДК

  У просторијама Црвеног крста Ниш и одмаралишту “Гај” у Дивљани 12. и 13. августа одржане су радионице дообуке за програм добровољног давалаштва крви под називом „Повежи се и ти“


 • Акција давалаштва крви, 15. август 2019.

  У четвртак, 15.08.2019. од 8 до 14 часова, у великој сали Црвеног крста Ниш, Обреновићева 39, одржаће се акција добровољног давања крви. Позивамо све даваоце да узму учешћа у акцији.


 • Обележен светски дан борбе против трговине људима 2019

  Црвени крст Ниш је 30. јул - Међународни дан борбе против трговине људима обележио уличном акцијом поделе материјала Црвеног крста...


Још вести >>>