ТРИБИНА О ШТЕТНОСТИ ДУВАНСКОГ ДИМА

29.05.2018

У сусрет Светском дану без дуванског дима, Црвени крст Ниш организовао је трибину у просторијам ЕУ инфо центра у Нишу. Циљ трибине је да се скрене пажња јавности на проблем употребе дувана и на ризике који се повезују са употребом дувана, посебно код млађе популације. Управо зато, трибини су присуствовали наставници и ученици нишких школа.

          “Наш циљ је да видимо шта Црвени крст Ниш и школе могу да ураде на превенцији, јер је здравствено-превентивна делатност и промоција здравих стилова живота једно од наших јавних овлашћења”, рекла је новинарима секретар Црвеног крста Ниш Сања Стојановић.

          Доктор Горан Јанковић из Института за плућне болести и туберкулозу Ниш упозорио је да је проблематика пушачке навике општенационални проблем и проблем свих здравствених националних политика, како неразвијених и земаља у развоју, тако и развијених земаља.

          “Ми у Србији морамо бити свесни да треба да усагласимо многе законе из области екологије, а нарочито законе који третирају проблематику пушачке навике. Чак и ако су законски прописи у једном моменту довели до тога да се преваленца пушачке навике у Србији смањи, тај податак не прати податке о здравственом стању, поготово када се ради о плућним болестима”, каже др Јанковић.

          Светска здравствена организација и њени партнери сваке године 31. маја обележавају Светски дан без дувана, истичу здравствене и друге ризике који се повезују са употребом дувана и залажу се за делотворне политике којим се смањује употреба дувана. Ове године тема Светског дана без дувана је „Дуван и болести срца и крвних судова“ а кампања се обележава под слоганом “Дуван слама срца“.

Још вести >>>