Црвени крст на висини задатка: Вежба "Србија 2019"

29.06.2019

Крајем јуна, од 25. до 27., је одржана комплексна међународна спасилачка вежба „Србија 2019“. Носиоци активности су били Сектор за ванредне ситуације МУП Србије, и Министарство за ванредне ситуације Руске Федерације, односно Руско-Српски хуманитарни центар. Поред спасилаца из Србије и Русије, у вежби су учествовали и спасиоци из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Мађарске, Турске, Јерменије (Руско-јерменски хуманитарни центар) и са Кубе.

Вежба се састојала из три целине: 26. јуна, Технолошки акцидент (Машинска индустрија Ниш),  Пожар у стамбеној згради (Студентски дом у изградњи код Електронског факултета) и 27. јуна Пожар и евакуација преко водене површине (Бованско језеро).

Црвени крст је првог дана учествовао кроз реалистички приказ повреда и симулације волонтера, а другог дана је Црвени крст поред симуланата, ангажовао и своје капацитете, од Националног тима за деловање у несрећама Црвеног крста Србије, који је за ту прилику на Бованско језеро допремио и одговарајућу опрему, до јединица за те намене из организација Црвеног крста из Алексинца, Сокобање, Владичиног Хана и Ниша. На самој вежби, Црвени крст је успоставио прихватни пункт, где су после евакуације чамцима, угрожени примљени и пружена им је одговарајућа помоћ и подршка.

Циљ вежбе је био развијање капацитета за одговор и уклањање последица ванредних ситуација, уз ангажовање специјалистичких тимова и коришћење специјалне спасилачке опреме и ваздухоплова.

 • Међународни дан несталих 2019

  Уочи Међународног дана несталих, 30. агуста, представници Црвеног крста Ниш обишли су више породица чији се чланови воде као лица нестала на Косову и Метохији...


 • Дообука волонтера за програм ДДК

  У просторијама Црвеног крста Ниш и одмаралишту “Гај” у Дивљани 12. и 13. августа одржане су радионице дообуке за програм добровољног давалаштва крви под називом „Повежи се и ти“


 • Акција давалаштва крви, 15. август 2019.

  У четвртак, 15.08.2019. од 8 до 14 часова, у великој сали Црвеног крста Ниш, Обреновићева 39, одржаће се акција добровољног давања крви. Позивамо све даваоце да узму учешћа у акцији.


 • Обележен светски дан борбе против трговине људима 2019

  Црвени крст Ниш је 30. јул - Међународни дан борбе против трговине људима обележио уличном акцијом поделе материјала Црвеног крста...


Још вести >>>