Црвени крст на висини задатка: Вежба "Србија 2019"

29.06.2019

Крајем јуна, од 25. до 27., је одржана комплексна међународна спасилачка вежба „Србија 2019“. Носиоци активности су били Сектор за ванредне ситуације МУП Србије, и Министарство за ванредне ситуације Руске Федерације, односно Руско-Српски хуманитарни центар. Поред спасилаца из Србије и Русије, у вежби су учествовали и спасиоци из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Мађарске, Турске, Јерменије (Руско-јерменски хуманитарни центар) и са Кубе.

Вежба се састојала из три целине: 26. јуна, Технолошки акцидент (Машинска индустрија Ниш),  Пожар у стамбеној згради (Студентски дом у изградњи код Електронског факултета) и 27. јуна Пожар и евакуација преко водене површине (Бованско језеро).

Црвени крст је првог дана учествовао кроз реалистички приказ повреда и симулације волонтера, а другог дана је Црвени крст поред симуланата, ангажовао и своје капацитете, од Националног тима за деловање у несрећама Црвеног крста Србије, који је за ту прилику на Бованско језеро допремио и одговарајућу опрему, до јединица за те намене из организација Црвеног крста из Алексинца, Сокобање, Владичиног Хана и Ниша. На самој вежби, Црвени крст је успоставио прихватни пункт, где су после евакуације чамцима, угрожени примљени и пружена им је одговарајућа помоћ и подршка.

Циљ вежбе је био развијање капацитета за одговор и уклањање последица ванредних ситуација, уз ангажовање специјалистичких тимова и коришћење специјалне спасилачке опреме и ваздухоплова.

Још вести >>>