Црвени крст помогао евакуацију и збрињавање становника Јасеновика

30.01.2019

Становници насеља Јасеновик успешно су евакуисани и враћени кућама након што је отклоњена опасност од цурења амонијака из две цистерне које су се преврнуле на прузи Ниш – Прахово у близини овог села. Приликом ове железничке незгоде није дошло до цурења опасних материја, али је Градски штаб за ванредне ситуације, како би надлежне службе могле безбедно да уклоне опасни терет, наредио евакуацију становништва и домаћих животиња.

Представници Црвеног крста Ниш учествовали су у раду Градског штаба за ванредне ситуације, којим је руководио градоначелник Ниша Дарко Булатовић. Тимови Црвеног крста били су ангажовани током евакуације, прихвата и боравка становништва у прихватним центрима.

У овој акцији учествовали су Град Ниш, МУП Србије, Сектор за ванредне ситуације МУП, Хитна помоћ, Цивилна заштита, ЈКП Медијана, ЈП Железнице Србије, ЈП Пчелица, Геронтолошки центар, Регионални центар за развој образовања и Црвени крст Ниш, са 14 волонтера и четворо запослених.

Насеље Јасеновик има укупно 109 породица са 330 мештана, а збрињавање је било потребно за 95 становника. Црвени крст Ниш био је задужен за прихват, евиденцију и психосоцијалну подршку особа које су биле евакуисане и смештене у простор Геронтолошког центра у Нишу и Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању.

Акција уклањања опасности од преврнутих цистерни успешно је окончана 27. јануара у вечерњим часовима, када су сви становници Јасеновика безбедно враћени својим кућама.

Још вести >>>