141. Рођендан Црвеног крста Ниш

21.01.2019

Црвени крст Ниш обележио је 141 годину рада промоцијом филма који су направили ученици ОШ „Бубањски хероји“, уз помоћ професора историје Ђорђа Бојанића и вероучитеља Дејана Јовановића. Ђаци су овим 15-минутним филмом приказали историјат Црвеног крста од самог оснивања до изазова пред којима су се нашли у време ратова деведесетих година 20. века.

Један од чланова ђачког тима Видак Видаковић, сада већ средњошколац, каже да је филм о Црвеном крсту четврти документарни филм који су снимили док су били у осмом разреду.

“Током снимања обишли смо бројне аутентичне локације у Нишу, на које као ученици до сада нисмо обраћали посебну пажњу. Сазнали смо многе информације, а посебно су нам инспиративне приче о томе колико је и на које начине Црвени крст помагао људима током више од 140 година постојања”, изјавио је Видаковић.

У Црвеног крсту Ниш кажу да је промоција филма групе младих аутора је прилика да се промовише волонтеризам, који је покретачка снага те организације.

“Промоција филма је резултат дугогодишње сарадње са овом школом. Филм приказује историју Црвеног крста из угла младих” - рекла је секретар Градске организације Црвеног крста Ниш Сања Стојановић.

Волонтери Црвеног крста током низа година основцима школе “Бубањски хероји” одржали су бројне радионице чији је циљ да се смањи насиље међу децом и младима, развије толеранција и подстакне уважавања културолошких разлика, као и превенција болести зависности.

“То је један од најбољих начина на који деца уче и памте неке важне поруке које ми њима шаљемо” - оценила је директорка ОШ “Бубањски хероји” Верица Раденковић.

Црвени крст Ниш је најстарија хуманитарна институција у граду, формиран је на иницијативу др Владана Ђорђевића 19. јануара 1878. године, само осам дана након ослобођења Ниша од Турака.

Још вести >>>