142 godine od osnivanja Crvenog krsta Niš

17.01.2020

Crveni krst Niš u nedelju 19. januara obeležava 142. godine od osnivanja. Nastavljajući svoju humanu misiju, organizuje brojne akcije pomoći socijalno ugroženim stanovnicima. Tokom decembra meseca, u susret novogodišnjim i božićnim praznicima, korisnici Narodne kuhinje dobili su pojačan obrok, pakete hrane. Deljeni su i paketi hrane i sredstava za higijenu za socijalno ugrožene koji žive na seoskom području a nisu korisnici Narodne kuhinje, a počela je i podela ogrevnog drveta, koja još traje. Nabavljeno je 166 prostornih metara ogreva za ukupno za 83 porodice, dok ogrevno drvo na kućne adrese prevozi JKP Mediana.

 CILjEVI

Ova nezavisna, humanitarna dobrovoljna i neprofitna organizacija u svom sastavu ima tim stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom i brojne volontere, uz čiju pomoć realizuje programe od značaja za dobrobit i zdravlje stanovništva: organizuje, obučava i priprema ekipe za prvu pomoć, higijensko - epidemiološku zaštitu, negu povređenih i obolelih, psihosocijalnu podršku, psihološku pomoć stanovništvu i tehničku pomoć za izvršavanje zadataka u slučaju prirodnih, ekoloških i drugih nesreća kao i oružanih sukoba. Populariše dobrovoljno davalaštvo krvi i u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi učestvuje u organizovanju akcija dobrovoljnog davanja krvi.

 ISTORIJAT

            Niški pododbor Crvenog krsta osnovan je 19. januara 1878. godine, osam dana po oslobođenju Niša od Turaka, na inicijativu Vladana Đordjevića, tada načelnika Saniteta srpske vrhovne komande i člana Glavnog odbora Srpskog Crvenog krsta. Osnivačem Crvenog krsta u Nišu smatra se Kosta Pavlović, prvi načelnik Okruga niškog.

            Sem pomoći stanovništvu u ratnim periodima, Crveni krst je pomagao siromašnima, organizovao prve narodne kuhinje, radio na suzbijanju raznih epidemija, formirao prve sanitete i preteče današnjih niških ustanova socijalne i zdravstvene zaštite:

 - Sirotinjski dečji dom u Nišu otvoren je 1902. godine kao preteča današnjeg Doma za nezbrinutu decu

- Organizacija Crvenog  krsta formirala je Ligu  za borbu protiv tuberkuloze i njenim   zalaganjem je osnovan   Antituberkulozni dispanzer 1937. godine.

- 1937. godine Crveni krst Niša organizuje preteču Hitne medicinske pomoći, takozvanu Sanitetsku auto-stanicu

- 1952. god. Otvoren je Dom za gluvonemu decu, koji je kasnije prerastao u Specijalnu školu

- 1953. Crveni krst se aktivno uključuje u akciju dobrovoljnog davanja krvi, kao propagator i

organizator.

- 1959.god. Crveni krst Niša je otpočeo da se bavi kućnom negom, da bi kasnije ova delatnost prerasla u delatnost posebne ustanove koja i danas funkcioniše u Nišu.

 Crveni krst je posle Drugog svetskog rata svoju misiju prilagodio potrebama razrušene zemlje i osiromašenog stanovništva, a od 1991. godine rad je pre svega usmeren na zbrinjavanje izbeglica.

 Sav ovaj neizmeran trud  i  angažovanje Crvenog  krsta verifikovan    je    najvišim    priznanjem    grada    Niša   “nagradom 11. januar” i to za 1995. i 2008. godinu.

 • Obeležavanje svetskog dana zdravlja 2021

  Crveni krst Niš je obeležio 7.april, Svetski dan zdravlja, uličnom akcijom volontera koji su promovisali zdrave stilove života, preporučene mere prevencije u vezi suzbijanja i zaštite od korona virusa...


 • Akcija DDK u Crvenom krstu Niš

  U utorak 6. aprila održaće se akcija dobrovoljnog davanja krvi u Crvenom krstu Niš, Obrenovićeva 39, u terminu od 9 do 14 časova. Darujte krv!


 • Telefonski centri za pružanje psihološke prve pomoći na daljinu

  Crveni krst Niš realizuje projekat za pružanje psihološke prve pomoći namenjen našim najstarijim sugrađanima, osobama sa invaliditetom i njihovim neformalnim negovateljima kojima je ta vrsta pomoći potrebna tokom COVID-19 i budućih kriza...…


 • Predavanje za srednjoškolce na temu "Zloupotreba droga"

  Za učenike srednje škole „Stevan Sremac“ 17. marta je održano online predavanje na temu „Zloupotrebe droga“ u okviru Programa zdravstvene preventive...


Još vesti >>>